Certificeret biogas og en øget andel af genbrug har i de seneste år været medvirkende årsager til en CO2-reduktion op mod 70% i produkter fra Peab Asfalt. Nu er fokus rettet mod næste skridt: biobaseret bindemiddel som erstatning for bitumen.
Selvom bitumen kun udgør 5 procent af materialet i asfalt, er det en væsentlig bidragsyder til produktets samlede CO2-aftryk. ”Nu er vi efterhånden lykkes med at fjerne CO2-udledningen fra fremstillingsprocessen ligesom vores stigende genbrugsprocent selvsagt sparer råmaterialer og de ressourcer der er forbundet med udvindingen heraf. Derfor er bitumen det oplagte næste skridt at kigge på i vores målsætning om en klimaneutral virksomhed.” Fortæller Lotte Josephsen, der er laboratoriechef samt ansvarlig for bæredygtighed hos Peab Asfalt.
Bitumen stammer fra fossil råolie og ved bare at erstatte halvdelen med et CO2-neutralt alternativ, kan der opnås en reduktion på 25.000 tons af Danmarks årlige CO2-udledning. Som alternativ kigges der især mod biobaserede restmaterialer fra halm eller træ, hvor man ved at udsætte det for tryk og varme kan efterligne den naturlige nedbrydningsproces, hvor dyre- og planterester gennem millioner af år omdannes til olie i undergrunden. Resultatet heraf bliver bioolier, der minder om fossile olier. Hvis det lykkes at udvikle bioolie, der i stedet for bitumen kan give asfaltmassen dens klæbrige og sammenhængende egenskaber, er der udover nye forretningsmuligheder potentiale for en reduktion af Danmarks samlede CO2-udledning med 25.000 ton om året.
”Biotumen – godt på vej” som initiativet er navngivet løber til og med 2026, og man vil i den periode både udvikle, teste og demonstrere det alternative bindemiddel. Udover Peab Asfalt medvirker den miljøteknologiske virksomhed Stiesdal Skyclean, Koppers Denmark, der producerer organiske basiskemikalier samt Teknologisk Institut. Projektet er støttet af MUDP under Miljøministeriet.